”LEDENA KAFA” OD MASLAČKA SA VANILOM

STRICTLY”Ledena kafa” od maslačka je osvežavajući detoks napitak bez šećera koji je alternativa ledenoj kafi. Pravi se od čaja od pečenog korena maslačka koji ovom piću daje bogat i zaokružen ukus sa nagoveštajima karamele. ”Ledena kafa” od maslačka sa vanilom se zaslađuje stevijom (po želji), a dodatni ukus se dobija začinjavanjem sa malo vanile, bademovog mleka i cimeta.

Maslačak je odličan izvor beta-karotena, vitamina C, vlakana, kalijuma, gvožđa, kalijuma, magnezijuma, cinka i fosfora. Koren maslačka može poboljšati varenje, ublažiti konstipaciju i smiriti stomačne probleme. Maslačak je i tonik za jetru koji detoksikuje jetru i olakšava kongestiju jetre. pomaže i čišćenje bešike i bubrega i smanjuje rizik od infekcija urinarnog trakta.

Koren maslačka ima i blaga diuretska svojstva; međutim, sadržaj kalijuma u maslačku održava izbalansirane nivoe elektrolita. Ako ste veliki ljubitelj kafe i niste spremni da je se odreknete, ovaj napitak može ublažiti prelaz. Više o lekovitosti korena maslačka pogledajte ovde.

2

Ledena ’’kafa’’ od maslačka sa vanilom


(bez šećera, bez kofeina, veganska, bez glutena)

Vreme pripreme: 5 minuta

Broj porcija: 8 šolja

Sastojci:


 • 2 vrećice čaja od pečenog korena maslačka . Ako nemate čaj od pečenog korena maslačka u kesicama, pre kuvanja čaja od korena maslačka, pecite sušeni usitnjeni koren dok ne počne da pušta miris i postane tamno braon boje.
  Na svakih 250 ml vode koju koristite dodajte 1 – 2 kafene kašike ovako pečenog korena.
 • 8 šolja vode
 • 1 šolja bademovog mleka
 • 10-15 kapi stevije (po želji)
 • 1/2 štapića vanile
 • Malo cimeta

 Uputstvo za pripremu:


 1. Ostaviti 8 šolja vode da proključa i u vrelu vodu staviti 2 vrećice čaja.
 2. Posle 15 minuta, sipati 1 šolju čaja u posudu za led i ostaviti da prenoći u zamrzivaču. Preostali čaj ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi i ostaviti pokriven u frižideru najmanje 2 sata.
 3. Kada se čaj ohladi, izvadite vrećice čaja i sipajte čaj. Dodajte bademovo mleko, steviju po ukusu, vanilu i kocke leda od čaja maslačka.
 4. Poslužite ledenu kafu od maslačka sa malo cimeta i uživajte.

Napomena: kocke leda koje se prave od čaja se tope u ledenom čaju od maslačka tako da se on ne razvodnjava, kao što bi bio slučaj sa kockama leda od obične vode. Ova ’’kafa’’ se može piti i vruća uz dodatak bademovog mleka, stevije i vanile nakon što su kesice čaja odstojale u proključaloj vodi 15 minuta.

Izvor:

jesselanewellness.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s