PROLEĆNE ROLNICE SA VOĆEM

ROLNICECOVER

Prva asocijacija na prolećne rolnice je gotovo uvek slani azijski specijalitet, ali ako pustimo mašti na volju, možemo ih pretvoriti u voćni, osvežavajući obrok. Pravljenje rolnica zahteva malo više truda od uobičajenog načina na koji se voće jede, ali je i sama priprema zabavnija, posebno ako ih pravite prvi put. Osim toga, prolećne rolnice su izuzetno pogodne za umakanje u razne sosove. Sos naravno nije neophodan, ali će rolnicama dodati suptilan dodatni sloj ukusa koji se odlično kombinuje sa prirodnom slatkoćom voća.

Ako nikada ranije niste radili sa pirinčanim papirom, nemojte se plašiti. Zapravo je lakše nego što mislite. Ukoliko papir počne da vam se lepi za prste tokom motanja rolnica, pokvasite ruke vodom i otresite suvišne kapi. Prvo pripremite punjenje i držite pirinčani papir u toploj vodi dovoljno dugo da postane savitljiv, ali pazite da ipak ne izgubi svoju čvrstinu. Papir će omekšati kada dodate punjenje i moći ćete da ga zamotate. Ako ga predugo držite potopljenog, postaće previše lepljiv i biće vam teško da zamotate rolnice.

Najbolji deo ovog recepta su umaci. Možete odabrati da rolnice služite uz čokoladni ili karamel umak ili oba. Izbor je na vama. Ono što je posebno zanimljivo je da u ovim veganskim umacima možete uživati bez razmišljanja o gojenju ili višku kilograma, jer se pripremaju bez dodatnog šećera.

ROLNICE2

Prolećne rolnice sa voćem

porcija: 6 rolnica

Sastojci:

Prolećne rolnice:

  • 8 jagoda
  • 2 kivija
  • 1 mango
  • 1 jabuka
  • 1/4 limuna
  • 1 šolja spanaća
  • 6 listova pirinčanog papira

Karamel sos:

1 šolja kokosovog mleka

3 supene kašike nektara agave ili javorovog sirupa

1 kafena kašika ekstrakta vanile

Prstohvat soli

Čokoladni sos:

1/3 šolje urmi bez koštica (oko 50g)

1/2 šolje bademovog mleka (125 ml)

1 ½ supena kašika kakaa

rolnice3

Priprema :

Isecite jagode i kivi na tanke kriške. Mango isecite na štapiće. Jabuku isecite prvo na četvrtine, zatim izvadite seme i isecite četvrtine na štapiće. Poprskajte jabuke limunovim sokom kako ne bi oksidirale.

U velikom loncu zagrejte vodu i potopite pirinčani papir oko 20-30 sekundi i okrećite ga kao kada okrećete volan tokom vožnje. Papir treba da bude savitljiv, ali ne previše, jer će omekšati kada stavite punjenje. Glatku stranu papira okrenite ka stolu i poređajte voće duž jedne polovine papira. Savijte gornju i donju stranu papira, a zatim i duži kraj papira koji je bliži punjenju i čvrsto, ali pažljivo zamotajte rolnicu.

 Za veganski karamel sos bez dodatog šećera, sjedinite sve sastojke u nelepljivom tiganju na srednjoj temperaturi i mešajte kako bi se sjedinili. Pustite sos da proključa i pažljivo kuvajte dok se sos ne zgusne i ne potamni, uz povremeno mešanje kako ne bi zagoreo. Kada se sos zgusne, sklonite ga sa vatre i ostavite da se malo ohladi pre serviranja. Karamel sos se može čuvati u frižideru oko nedelju dana, ali će se stegnuti kada se ohladi.

Za veganski čokoladni sos, stavite urme i bademovo mleko u blender i blendujte dok smesa ne postane glatka. Sipajte smesu u tiganj i pustite da proključa, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte na tihoj vatri oko 5-10 minuta, dok se sos ne zgusne. Sklonite smesu sa vatre i dobro umešajte kakao dok se ne istopi i sjedini sa urmama i bademovim mlekom.

 

Prijatno!

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s