SIROVA PASTA SA SMOKVAMA, TIKVICAMA I MRVLJENIM SEMENOM KONOPLJE

 

SIROVAPASTACOVER

Još koji dan i zvanično nam stiže leto, a leti se treba okrenuti svežim, laganim obrocima i zdravijim alternativama klasičnih jela. Leto je možda i najbolje godišnje doba za kombinovanje svežeg voća, povrća i bilja u obrocima u kojima ukusi dolaze do izražaja na jedan sasvim jednostavan način. Pasta sa smokvama, tikvicama i semenom konoplje dovodi do izražaja prirodne ukuse ovih namirnica, lako se pravi, bogata je svežim tikvicama, slatkim smokvama i kremastim avokadom, a uz nju ide i poseban dodatak koji se može dodavati i mnogim drugim jelima.

fig-zucchini-pasta-with-hemp-seed-crumble-bowl-hemp-e1403560643941

fig-zucchini-pasta-with-hemp-seed-crumble-figs-e1403560370411

 

 

 

 

 

 

Dodatak od semena konoplje je sličan rendanom parmezanu po strukturi, ali je mnogo zdraviji – ne sadrži mleko i mlečne proizvode, a bogat je zdravim mastima, vlaknima i proteinima. Smokve su izuzetno dobre za digestivni sistem i sadrže kalijum, kalcijum, bakar, mangan i gvožđe. Tikvice nimalo ne zaostaju po sadržaju vlakana i pružaju osećaj sitosti bez suvišnih kalorija koje biste uneli tradicionalnom pastom. Ovu pastu zaista možete jesti u većim količinama bez griže savesti, a povrh toga, obezbediće vam dodatnu porciju povrća u toku dana i ne sadrži ni gluten.

fig-zucchini-pasta-with-hemp-seed-crumble-zucchini-e1403560411871

Šta je u stvari pasta od tikvica? Najjednostavnije rečeno, to su tikvice isečene tako da podsećaju na nudle. Pasta od tikvica je dobra zamena za klasičnu testeninu, jer možete pojesti i veću količinu a ne preterati sa dnevnim unosom ugljenih hidrata. Nudle od tikvica se dobro slažu sa mnogim prilozima – jednostavnim sosom od paradajza, maslinovim uljem i limunom ili kratko prženim povrćem – mogućnosti za kombinovanje su gotovo beskrajne. Tikvice su sada dostupne gde god se okrenete, pa je pravo vreme za eksperimentisanje. Ako želite da pasta ne bude toliko lagana, možete dodati leblebije, lešnik, više semena konoplje ili još avokada. Možete i promeniti dresing i napraviti pesto od spanaća i bosiljka koji se posebno dobro slaže sa smokvama. Ovo je odlično jelo za kombinovanje jer omogućava veliku slobodu u dodavanju sastojaka u zavisnosti od raspoloženja.

Ukoliko želite da ova pasta bude još potpuniji obrok, probajte sa dodavanjem nekih od sledećih sastojaka:

  • 3 supene kašike semena konoplje
  • ½ – 1 šolja leblebija
  • ½ – 1 šolja sočiva
  • ½ – 1 šolja kinoe
  • Organski tofu
  • ½ avokada
  • ¼ – ½ šolje oraha, badema ili drugih orašastih plodova

Za pravljenje nudli od tikvica, možete upotrebiti spiralizer, mandolinu ili ljuštač za povrće.

fig-zucchini-pasta-with-hemp-seed-crumble-two-plates-660x439

PASTA SA SMOKVAMA I TIKVICAMA

Vreme pripreme: 10 minuta

Sastojci:

2 velike tikvice, spiralizovane

2 šolje svežih smokava (oko 150g), isečenih na četvrtine

½ avokada, isečenog na kockice

Sok od 1 limuna

1-2 supene kašike maslinovog ulja

Morska so i biber po ukusu

Priprema:

Isecite tikvice spiralizerom, mandolinom ili ljuštačem, stavite ih u veliku činiju, dodajte smokve i avokado i promešajte. Pospite nudle i smokve limunovim sokom i maslinovim uljem, a biber i so dodajte po ukusu. Pospite mrvljenim smenom konoplje i dodajte još proteina po želji. Servirajte odmah i pastu jedite hladnu ili na sobnoj temperaturi.

crumble

MRVLJENO SEME KONOPLJE:

Sastojci:

½ šolje sirovih oraha

¼ šolje semena konoplje

¼ šolje blago prepečenih ili sirovih badema

2 supene kašike nutritivnog kvasca

Prstohvat morske soli

1 češanj belog luka

Priprema:

U blenderu blendirajte orahe, seme konoplje, badem, beli luk i nutritivni kvasac dok se svi sastojci ne izmrve. Dodajte morsku so po ukusu. Smesa se može čuvati u frižideru do 3 nedelje.

Prijatno!

 

2 thoughts on “SIROVA PASTA SA SMOKVAMA, TIKVICAMA I MRVLJENIM SEMENOM KONOPLJE

    • Stvarno je odlična pasta, u ovoj kombinaciji smokve opravdavaju svoju reputaciju. 🙂 Septembar je mesec smokvi, ali mogu se naći i sada po marketima i piljarama.
      P.S. Bilo ih je u Maxiju ovih dana. 🙂

      Liked by 1 person

Leave a comment