LETNJA DETOKSIKACIJA

LETNJA

Počelo je leto i uveliko je vreme za kupaće kostime. Mnoge žene hvata panika pri pomisli na plažu i bikini, ali pre nego što upadnete u začarani krug pomodarskih djeta ili izgladnjivanja, opustite se – postoji zdrav, relativno brz način da spremite telo za plažu – detoksikacija – koji će za organizam učiniti mnogo više od gubljenja nekoliko neželjenih kilograma.

Detoksikacija je osim brojnih zdravstvenih koristi koje pruža i idealna metoda za gubljenje nekoliko kilograma viška. Ono što je još važnije je da detoksikacija daje i motivaciju da preuzmete kontrolu nad ishranom i nastavite sa zdravom ishranom nakon završetka detoks programa.

Zašto detoksikacija?
U današnje vreme, svakodnevno smo izloženi toksinima, a njihovo nagomilavanje može uticati na naše neurološke, imune i endokrine sisteme. Najčešće negativni uticaj na organizam vrše zagađenje vazduha, aditivi u hrani, pesticidi, alkohol, duvanski dim i teški metali.

Kada se velika količina toksina unosi u organizam tokom dužeg vremenskog perioda, nastaju i zdravstveni problemi. Detoksikacijom se smanjuje opterećenje tela toksinima i omogućava se da telo funkcioniše efikasnije. Detoksikacija zahteva malo discipline, pun frižider zdravih namirnica, suplementaciju i dobru volju.

Ovaj detoks program se sastoji od jedne nedelje pripreme, dve pune nedelje detoksikacije i završne nedelje u kojoj se pravi prelaz ka završetku detoks programa.

Prva nedelja: Priprema

Planiranje je veoma bitno kod svakog programa za detoksikaciju, pa je najbolje otići u kupovinu namirnica pre započinjanja detoksikacije i spremiti se za naredne dve nedelje.

U prvoj nedelji, počnite sa smanjivanjem kofeina i alkohola. Ukoliko pijete dve šolje kafe dnevno, smanjite količinu na jednu šolju ili jednu šolju kafe svakog drugog dana. Rana faza, odnosno priprema, ima za cilj smanjivanje potencijalnih simptoma izbacivanja toksina koji mogu varirati od blage glavobolje do migrena, mučnine i niskih nivoa energije. Počnite sa povećavanjem unosa vode.

Namirnice koje treba uključiti u ishranu

  • Sveže povrće: brokoli, šargarepa, kupus, špargla, luk, celer, artičoka, cvekla, spanać, kelj, blitva :
  • Klice: mungo pasulj i alfalfa
  • Sveže voće: borovnice, jagode, jabuke, kruške, ananas, kivi, mango i svo citrusno voće
  • Orašasti plodovi i seme: neslani sirovi bademi, brazilski orah, orah, seme bundeve, seme suncokreta, laneno seme, chia semenke
  • Bezglutenske žitarice: smeđi pirinač, proso i kinoa
  • Mahunarke: leblebije, pasulj i sočivo
  • Proteini životinjskog porekla (ukoliko niste vegan ili vegetarijanac ili vegan): riba, piletina, , ćuretina
  • Pića: filtrirana voda, biljni čajevi, zeleni sokovi, smoothie, pirinčano i bademovo mleko
  • Dodaci: nerafinisana morska so, hladno ceđeno devičansko maslinovo ulje, organski med, neprerađeno organsko jabukovo sirće, namaz od badema ili indijskih oraha

Namirnice koje treba izbegavati

  • Žitarice koje sadrže gluten: ovas (ne sadrži gluten, ali je često kontaminiran glutenom), raž, tritikale (hibrid pšenice i raži) i pšenica i proizvodi od pšenice (beli hleb, testenina, spelta, kus-kus)
  • Proteini životinjskog porekla (za one koji nisu vegetarijanci ili vegani): govedina, svinjetina, ljuskari, slanina, kobasice i mesne prerađevine
  • Mlečni proizvodi: mleko, jogurt, sir i puter
  • Šećer: slatkiši, čokolada, džem, voćni namazi
  • Prerađevine: hrana u konzervama, hrana sa aditivima, smrznuta hrana, čips, slatke cerealije
  • Rafinisane namirnice: beli pirinač, beli hleb, kolači, torte
  • Brza hrana: čips, hamburgeri, hrana pržena u dubokom ulju
  • Pića: alkohol, kafa, crni čaj, gazirana pića, komercijalni voćni sokovi sa dodatnim šećerom
  • Dodaci: kuhinjska so, margarin, puter od kikirikija, komercijalni sosevi i dresinzi, veštačke boje, arome, pojačivači ukusa i hidrogenisane masti

Obavezni elementi letnje detoksikacije

  • Povećanje svakodnevnog unosa vode
  • Eliminisanje alkohola
  • Odabir organskih namirnica kad god je to moguće. Crni luk, brokoli, kelj i kupus su nezamenljive vrste povrća za svako čišćenje organizma jer pomažu jetri da konvertuje toksine u bezopasne supstance koje će se dalje izlučivati iz organizma
  • Svakodnevno umereno vežbanje

Korisni saveti

  1. Započnite dan ispijanjem vode sa sveže isceđenim limunom. Kombinacija vode i limuna poboljšava varenje i detoksikaciju jetre. Koru limuna ne morate bacati, već je bolje iskoristiti je u toku dana jer hranljive materije koje se nalaze u kori limuna dodatno poboljšavaju detoksikaciju jetre. Koru možete dobro oprati, a zatim je izrendati i dodati u obrok (na primer u salatu ili uz ribu ili kuvanu kinou).
  2. Pijte biljne čajeve i zelene sokove u toku dana. Lekovito bilje pomaže jetri u detoksikaciji organizma od alkohola, kofeina, duvanskog dima i drugih aditiva u hrani. Zeleni sokovi su izuzetno značajni za alkalizaciju organizma i čišćenje krvi, jetre, digestivnog trakta i bubrega, a istovremeno obezbeđuju podršku svim većim organima u telu tokom detoksikacije i sadrže znatno manje šećera od voćnih sokova.
  3. Dodajte sveže bilje u obroke, posebno korijander, koprivu i maslačak – biljke koje imaju jedinstveno detoksikaciono dejstvo.

 

letnjidetoks2

Druga nedelja: Detoksikacija

U drugoj nedelji se zapravo počinje sa novim, poboljšanim planom ishrane. U obroke uključite sveže i zdrave namirnice koje ste kupili u toku prve nedelje i potrudite se da izbegavate prerađevine u ishrani. Pažljivo razmislite o svemu što unosite u organizam. Da li će vam namirnice koje ste odabrali pomoći da očistite organizam od štetnih materija i pored toga dođete do željene figure ili ne?

Primer tipičnog dana u toku druge nedelje detoksikacije:

DORUČAK: Kuvana kinoa sa dodatkom semena bundeve, badema i borovnica, ½ šolje bademovog mleka.

UŽINA: Sezonsko voće
RUČAK: Obrok salata sa povrćem i semenkama po izboru.
UŽINA: Domaći humus sa štapićima od povrća po izboru .
VEČERA: Grilovani losos začinjen svežim biljem i limunovim sokom  uz kratko bareno ili sirovo zeleno povrće.

Tokom prve nedelje detoksikacije, trebalo bi da vaše telo počne da oslobađa toksine koji su se nagomilali u krvotoku. Što se više toksina nalazi u vašim tkivima, verovatnije je da ćete iskusiti neke od sledećih simptoma:

  • Glavobolja
  • Umor
  • Bol u mišićima
  • Simptomi nalik gripu
  • Grčevi u stomaku
  • Dijareja
  • Erupcije na koži

Iako su ovi simptomi učestali, u većini slučajeva su generalno blagi i proći će do kraja nedelje.
Konzumiranje čistih, zdravih detoks obroka u drugoj nedelji može dovesti do gubitka jednog do dva kilograma, u zavisnosti od osobe do osobe. Takođe je veoma važno redovno i umereno vežbati, šetati i generalno uključiti što više kretanja u svakodnevnu rutinu.

Saveti u slučaju žudnje za nezdravim namirnicama

  • Ako osećate potrebu za slatkišima, probajte smrznuto grožđe – potpuno prirodnu lizalicu
  • Ako žudite za čokoladom, probajte komadiće sirovog kakaa koji su odlična zamena za čokoladu
  • Ukoliko osećate veliku potrebu za kafom, napravite čaj od prepečenog korena maslačka koji je odlična zamena za kafu, a povrh toga je i izuzetno zdrav za jetru . Recept za ”kafu” od maslačka možete pronaći ovde.
  • U slučaju da osećate da vam nedostaju ugljeni hidrati popijte šolju čaja od cimeta. Cimet pomaže da se regulišu nivoi šećera u krvi i smanjuje osećaj potrebe za ugljenim hidratima
  • Ako vam nedostaju grickalice, pojedite šaku orašastih plodova.

Treća nedelja: druga faza detoksikacije

Do početka treće nedelje bi već trebalo da se osećate mnogo lagodnije u vezi sa novim režimom ishrane i verovatno ćete početi da osećate koristi detoksikacije. Svi rani simptomi izbacivanja toksina bi trebalo da počnu da se povlače, a dok se to dešava, počećete da dobijate više energije i koncentracija će vam se poboljšati. I dalje je poželjno izbacivati svu prerađenu hranu. Postarajte se da pijete dovoljno vode i vežbate koliko možete.

U trećoj nedelji možete isprobati ove obroke:

DORUČAK: puding sa chia semenom, bademovim mlekom i voćem po izboru i čaj od koprive

UŽINA: miks orašastih plodova i čaj od nane

RUČAK: Salata od sezonskog povrća, kinoe i mungo pasulja

UŽINA: Iseckana kruška sa namazom od sirovih badema

VEČERA: Piletina sa svežim sezonskim povrćem. Upotrebite svež beli luk, đumbir i korijander da biste dodali ukus i strukturu ovom jelu.

Green-juice-for-weight-loss

 Savet: Ubacite zelene sokove u svakodnevnu rutinu. Hlorofil u ovim sokovima deluje kao efikasan detoksikator  kada dospe u krvotok, a možete ih piti umesto užine ili započeti dan zelenim sokom. Ideje za kombinovanje sastojaka u zelenim sokovima možete pogledati na ovom linku.

Ako imate poteškoća sa unosom dovoljnih količina voća i povrća, probajte da nadoknadite količine sokovima i smoothie-ima poput ovog:

Smoothie od kokosa i avokada

1 porcija

Sastojci:

300ml kokosove vode

½ avokada

½ banane

1 supena kašika limunovog soka

1 supena kašika kokosovog ulja

1 supena kašika organskog meda

Nekoliko listova nane (opciono)

Sipajte kokosovu vodu u blender i dodajte iseckani avokado, bananu i sok od limuna, med i kokosovo ulje i blendirajte oko 1 minut. Dodajte sveže listove nane po ukusu i blendirajte smesu još 1 minut ili dok ne dobijete glatku strukturu.

Četvrta nedelja: završna faza ili post-detoksikacija

letnjidetoks3

Potrudite se da se i dalje držite principa detoks ishrane u toku četvrte nedelje i ne vratite se odmah starim navikama. Možete povremeno ubaciti neku namirnicu koju niste konzumirali u toku programa, ali nemojte preterivati. Dobro pravilo po kome se možete voditi nakon završetka četvrte nedelje je 80/20: 80% čiste, detoks ishrane i 20% užitka. Nakon četiri nedelje, vaše telo će biti zdravije, čistije, lakše i bićete spremni za odlazak na plažu puni samopouzdanja.

Tokom svakog detoks programa, vrlo je važno obezbediti organizmu dovoljno nutrijenata i podrške kako bi organi olakšano izlučivali štetne materije iz organizma. Detox 28, 28-dnevni program, pruža podršku organizmu u prirodnom procesu detoksikacije preko krvi, jetre i bubrega. O Detox 28 setu i biljnim formulama za olakšanu detoksikaciju možete saznati više na ovom linku.

Izvor: bodyandsoul.com.au

Leave a comment